Как да изберем четка за зъби?

Различни видове четки за зъби

Звучи лесно, нали? Изборът на четка за зъби. Но всеки път, в който се разхождате из щандовете за орална хигиена, попадате на море от видове и варианти. Четки за свеж дъх, за дълбоко почистване, четки за междузъбните пространства, за борба със зъбния камък. Някои дори обещават избелване на зъбите. Други пък са специално създадени за ортодонтски цели или за протези. Не бива да забравяме и електрическите четки. Колкото и вдъхновяващо да изглеждат всички тези специални предназначения, Вие трябва да изберете една от всички. Вижте повече »

За ксилитола

Урок по история..

Ксилитоловите дъвки са полезни!Всичко започва през втората световна война във Финландия. Пристанищата са били блокирани и внасянето на захар към държавата секнало. Правителството се обърнало към учените за помощ и те установили, че брезовата кора съдържа ксилитол. Няколко фабрики по-късно и населението на Финландия вече нямало проблеми със захарта.

Войната свършила и станало ясно, че вносът на захар е далеч по-евтина алтернатива, така че изсичането на брезите било преустановено. Години по-късно местните стоматолози установили, че децата, чиито зъби растели по време на „ксилитоловата диета“, се радват на в пъти по-добро дентално здраве от тези, чиито зъби растели преди и след този период. Вижте повече »

Истината за пародонтита

Възникване, напредване и последствия от възпалението на венците

Пародонтитът представлява напреднало хронично възпаление на венците. Той спада към най-честите заболявания въобще.

Причината за възпалението на венците е плаката и зъбния камък, които се натрупват между зъбната повърхност и венечния ръб. Вижте повече »