Как да изберем четка за зъби?

Различни видове четки за зъби

Звучи лесно, нали? Изборът на четка за зъби. Но всеки път, в който се разхождате из щандовете за орална хигиена, попадате на море от видове и варианти. Четки за свеж дъх, за дълбоко почистване, четки за междузъбните пространства, за борба със зъбния камък. Някои дори обещават избелване на зъбите. Други пък са специално създадени за ортодонтски цели или за протези. Не бива да забравяме и електрическите четки. Колкото и вдъхновяващо да изглеждат всички тези специални предназначения, Вие трябва да изберете една от всички.

Най-добрият съвет, който можем да Ви дадем, е да се обърнете към лекуващия Ви дентален лекар. Той ще Ви насочи най-добре към четката създадена специално за Вашите нужди. Също така ще Ви обучи как да се грижите за зъбите си най-добре. Има обаче някои основни правила, които трябва да знаете. Правила, които ще направят избора на четка далеч по-лесен, или поне обоснован.

Какво да търсим в една четка за зъби

Какво търсим в четката за зъби?Правилната четка може да превърне лошите хигиенни навици в добри такива. Без ежедневното почистване зъбите и венците стават изключително уязвими към появата на плака, развитието на кариес, зъбен камък, а оттам лош дъх, пулпит, пародонтит. Не позволявайте това да се случи. Колкото повече харесвате четката си за зъби, толкова по-добра ще е оралната Ви хигиена.

Забравете за твърдите четки.

Може да изглежда странно, все пак всички четки в домакинството са максимално твърди, за да улеснят търкането. При четките за зъби важи обратното правило. Твърдите четки са опустишителни за венците. Действат изключително грубо и винаги водят до отдръпване на венеца, кървене и възпаления.

Отдръпването на венеца от своя страна излага на показ зъбният корен, а той не разполага с емайл, който да го предпазва от кариесогенните бактерии.

Забравете за твърдите четки за зъби!

Много характерни са т.нар. шиечни кариеси при хора, използващи твърди четки. От друга страна не бива да купувате и четки с означението „soft“, освен при изрична препоръка от дентален лекар. Най-добрият избор в общия случай е „medium“ четка, и ако искате да играете на сигурно, се придържайте към него.

Изкуствени влакна.

Напоследък е модерно всичко да се прави от естествени био източници, с цел опазване на природата и по-добро здраве. Колкото и да сте любопитни в тази насока, имайте предвид, че почти не са провеждани научни изследвания в тази област. Също така четките с естествен косъм струват повече и се износват по-бързо от стандартните. Докато няма ясни научни доказателства в полза на „Естествените четки“, най-добре се придържайте към нормалните такива.

Размер на главата.

Не винаги четката с по-голяма глава почиства по-добре. Тя е по-трудна за маневриране в устната кухина и често остават места, които не достига. Най-добре съобразете големината на главата със собствената си уста и изберете съответстваща четка.

Амортисьор.

Има четки с полумека връзка между главата и рамото. Създадени са с цел да се намали силата на натиска, който прилагате върху зъбите и венците си. Доказали са се във времето като изключително полезни при хора, свикнали да търкат прекалено силно. Разпознават се по малкото топче в шийката на четката, което всъщност представлява своеобразен силиконов амортисьор.

Грижа за езика.

Четката за зъби може да почиства и езика!Неподозирано голяма част от лошите бацили в устата са се настанили върху езика. С грапавата си повърхност, той им предоставя перфектна среда за размножаване, затова почистването му е изключително важно. Някои производители са вградили в четките си т.нар. стъргалка за език. Намира се на гърба на главата и най-често е под формата на релефни топчета или силиконови гребени. Върши страхотна работа.

Дръжката.

Единственото важно нещо тук е дръжката да е удобна в ръката Ви, да осигурява здрав и стабилен захват. Релефните и гумирани дръжки осигуряват стабилност дори и при мокра и насапунисана ръка.

Не забравяйте, че след ежедневна активна употреба четката за зъби губи ефективността си. Изследвания в областта сочат, че тримесечна четка почиства само 30% от това, което почиства еквивалентна нова четка. Също така след време четката Ви става развъдник на бактерии, гъбички и други бацили. Затова е особено важна честата й смяна. Нова четка на 2-3 месеца е напълно достатъчно.

Ако скоро сте прекарали инфекциозна болест, задължително след оздравяване сменете четката си.

Повече мощност!

Електрическа четка за зъбиЕлектрическите четки не са нещо ново на пазара. И докато самите четки теоретично не предлагат по-добро почистване от нормалните такива, много пациенти споделят, че използването им е забавно и почистват зъбите си с удоволствие. А това винаги води до по-добри резултати.

Както и при ръчните четки за зъби, така и при електрическите, има много варианти за избор – на батерии, на ток, въртяща се глава, с пулсираща глава, различни комбинации от двете. Денталният Ви лекар ще се ориентира най-добре в това от какво имате нужда. Има някои неща обаче, на които е добре да обърнете внимание:

Има ли таймер? Някои четки имат таймер, които засича определен период от време – две, три или пет минути. Полезно е и четката сама ви казва кога е време да спрете.

Има ли сензор? Някои модели четки разполагат със сензор за натиск и издават звук или направо спират, когато натискате прекалено много. Доста полезна екстра, като се има предвид, че повечето хора натискат прекалено много и така нараняват венците си.

Струва ли си цената? Цената за електрическа четка варира от 20 до над 200 лева. Сами можете да прецените произхода на най-евтините, както и какво и колко можете да очаквате от тях. Нова глава за електрическа четка също струва повече от нормална ръчна четка, а времето й за смяна е същото – 2-3 месеца. Удоволствието никога не струва евтино, така че е добре да прецените сами за себе си.

Има ли гаранция? Винаги, щом се отнася за медицинско оборудване е добре да се доверите на доказали се марки, които гарантират за качеството на продуктите си. Предоставянето на добър гаранционен срок е повод да се доверите на компанията.

Размер на зарядното? Звучи малко пресилено, но не всички могат да намерят достатъчно място за обемисто зарядно в банята си. Добре е да обърнете внимание на тази дреболия, докато си избирате четка.

Детска четка за зъби

Детски четки за зъбиИзборът на детска четка за зъби е сравнително лесен. Повечето компании за разделили продуктовата си линия на отделните периоди в детското развитие и предлагат четки за всеки един от тях. Основните характеристики на детската четка за зъби са следните:

  • Малка глава – съобразена с размерите на детската уста и зъби
  • Меки косъмчета – за нежно почистване
  • Голяма гумирана дръжка – по-лесна за употреба от несръчните детски ръчички
  • Забавен и цветен дизайн – от изключителна важност за мотивацията на детето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.