Най-често задавани въпроси за избелването

Откога се избелват зъбите?

Избелването е рутинна процедура, прилагана от над 40 години в САЩ и Западна Европа

Болезнено ли е избелването?

Избелването е напълно безболезнено. Вероятно това е и най-приятната и свързана с използването на най-малко инструменти стоматологична процедура. Преди нея всички меки тъкани се изолират, за да нямат досег с избелващия гел, а по време на самата процедура чувствате зъбите си нормално.

Как да поддържаме зъбите си бели?Безопасно ли е избелването?

Един от често задаваните въпроси е доколко избелването има ефект върху здравите зъби. След повече от 20г. наблюдение върху ефекта от избелването, както и след усъвършенстваните и перфектно дозирани избелващи системи днес, може със сигурност да се каже, че избелването няма никакъв отрицателен или деструктивен ефект, нито на макро, нито на микро ниво, върху зъбните тъкани. Зъбният емайл не се променя, не настъпва деминтерализация и не се извличат от зъбите никакви минерални субстанции. Дори старите и недотам добре дозирани системи, които често водеха до „преизбелване“ на зъбите и до продължителна чувствителност се оказа, че нямат вреден ефект върху самите зъби. Това е така, тъй като активната съставка е пероксид, който се разгражда до вода и активен кислород. Водороният прекис се използва повече от 50г. в стоматологията и досега няма установени дълготрайни некативни ефекти върху зъбите и не само това – в класацията на козметичните манипулации – избелването е най-безопасната процедура. Избелването се прави дори в някои случаи и на деца за корекция на потъмнили зъби, за да не страда самочувствието им, особено в ранния пубертет, когато акцентът върху външния вид започва да има все по-голямо значение.

Колко траен е ефекта от него?

Колко „трайно“ е избелването зависи от няколко основни фактора. Основният ефект от избелването е стабилен до 3-4 години, като след него е нормално зъбите леко да потъмният. Единственото сигурно е, че цветът на зъбите никога не може да се върне до първоначалния. Ефектът зависи от много странични фактори, най-вече от консумацията на оцветяващи храни и напитки, както и от катраните при пушене, но и от хигиенните навици и редовното и качествено измиване на зъбите. Практиката показва, че по желание след 3-тата година може да се проведе едно „поддържащо избелване“, което се прави в домашни условия със система за домашно избелване и цели да се запази стабилен постигнатият чрез офис избелване цвят.

Колко често може да се повтаря избелването?

След първоначалното избелване, чийто ефект трае около 3 години, едва тогава се налага повторно „поддържащо избелване“. Понякога някои пациенти предпочитат избелването да се повтаря по-често. Установено е, че това може да се прави всяка година без странични ефекти.

Има ли странични ефекти?

Единственият страничен ефект след избелването на зъбите, който се появява при част от пациентите, е известна чувствителност (към топло, студено, кисело и сладко, към допир с четка за зъби). Чувствителността изчесва напълно до 24 часа. В такива случаи може да се приемат леки обезболяващи медикаменти.

Домашно или офис избелване?

Избелването провеждано в амбулаторни условия има няколко важни предимства:

  • провежда се от стоматолог, тъй като самото избелване изисква сериозна квалификация
  • може да се контролира ефекта от избелването и дори да се постигне по-значително избелване на определени зъби спрямо други за постигане на равномерна белота.
  • спестява се време – резултатът се получава в рамките на 1 час.
  • ефективността на избелването зависи директно от подготовката за него / професионално отстранияване на плака и зъбен камък, премахване на оцветявания и налепи, както и перфектното полиране на повърхностите след това – нещо което не може да се получи в домашни условия/
  • контрол над венечната безопасност

При домашното избелване има редица рискове и се допускат грешки поради незнание:

  • веднага след като отворите кутията с избелващия гел за домашно ползване разбирате, че има цял списък с противопоказания за провеждането му – най-вече свързани със състоянието на венците и зъбите.
  • продължителна и прекалено ангажираща процедура с бавен ефект – не всеки може да издържи
  • невъзможно е правилното дозиране и време на действие при домашни условия
  • зъбите остават чувствителни за дълъг период от време
  • престоя с избелващ гел през нощта може да доведе до дразнене и силно увреждане на венците

Избелване на зъбиКолко бързо се оцветяват отново зъбите?

Съществува мит, че зъбите се оцветяват по-бързо след като те бъдат избелени. Няма никаква възможност това да се случи, дори се наблюдава обратния ефект – зъбите изсветляват още 3 дни след избелването, тъй като активната съставка има продължаващ избелващ ефект. В първата седмица след избелването е препоръчително да се избягва консумация на храни съдържащи естествени пигменти, както и такива с кисело pH – цитрусови плодове и фрешове, ябълки, както и прекомерно количество захар и сладки изделия. Те се разграждат още в устата до органични киселини.

Какво още може да се направи?

Избелването е естетична манипулация и обикновено е част от цялостен план за естетични интервенции. Преди всичко се избелват естествени здрави зъби. Допълнително след него може да се наложи подмяна на стари фотополимерни пломби, особено във фронта, както и емайлопластика на наличните зъби за да придобият естествени и хармонични пропорции.

Избелват ли се умъртвени зъби?

Много често срещано е оцветяването на умъртвени зъби в сиво, червеникаво или кафеникаво, дължащо се на различни компоненти в каналопълнежните пасти или пък на продукти от разпада на няколкото капки кръв, при изваждането на нервите. Дори зъба да се възстанови с пломба с времето той потъмнява и губи естествения и витален вид. В тези случаи се провежда т.нар. „вътрешно избелване“, което цели ибезцветяването на зъба отвътре и последващото му възстановяване. Извършва се в няколко посещения при които се поставя високопроцентен избелващ гел в кухината на зъба, който се оставя да действа в продължение на няколко дни, като се следи постигнатия цвят.

Променя ли се цвета на фотополимерните пломби и порцелановите корони при избелване?

Изкуствените материали в устата, които заместват изгубени зъби и зъбни тъкани не се влияят от избелването. Порцелановите корони имат фиксиран цвят, които се постига в процеса на печене на процелата и не подлежи на промяна.

Фотополимерните пломби с времето (в рамките на 1-2 години) потъмняват, тъй като поглъщат оцветители от храната. Именно това налага сравнително честата им смяна на няколко години. Ако имате порцеланови корони или пломби във фронталната област, то след избелването те ще се наложи да бъдат подменени и съобразени с новия цвят. Когато обаче това е част от цялостен естетичен план, избелването се извършва в началото, за да се фиксира крайния цвят и според него да се изработват керамични корони и фотополимерни възстановявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.