За ксилитола

Урок по история..

Ксилитоловите дъвки са полезни!Всичко започва през втората световна война във Финландия. Пристанищата са били блокирани и внасянето на захар към държавата секнало. Правителството се обърнало към учените за помощ и те установили, че брезовата кора съдържа ксилитол. Няколко фабрики по-късно и населението на Финландия вече нямало проблеми със захарта.

Войната свършила и станало ясно, че вносът на захар е далеч по-евтина алтернатива, така че изсичането на брезите било преустановено. Години по-късно местните стоматолози установили, че децата, чиито зъби растели по време на „ксилитоловата диета“, се радват на в пъти по-добро дентално здраве от тези, чиито зъби растели преди и след този период. Няколко сравнения с останалите скандинавски държави установили, че наистина нещо хубаво се е случило, когато ксилитолът замествал рафинираната захар.

Въоръжени с тази информация, учените започнали да изследват странните кариеспротективни свойства на ксилитола. Изследвания, продължаващи и днес.

Какво е ксилитол и кое го прави толкова специален?

Ксилитолът е вид многоатомен захарен алкохол, природен продукт е и се извлича от редица растения. Използва се за подслаждане и в това си качество е равнозначен на захарозата. Често се използва като подсладител в тестени изделия, топли напитки, дори в много медикаменти.

Важно негово качество е, че при усвояването му от организма се отделя около 40% по-малко енергия отколкото при преработката на захарозата. Това го прави изключително добро средство за контрол на нивото на кръвната захар при диабетици.

Манитолът и сорбитолът също са многоатомни захари, използвани в подслаждането на храни и продукти без захар. С тази разлика, че ксилитолът е със силно и ефективно действие срещу кариесогенни процеси в устата.

Ксилитолът подтиска растежа на кариесогенните бактерии като “Streptococcus mutans”. За разлика от останалите захари, постъпващи с храната, Стрептококите не мога да използват ксилитола като източник на енергия, и това ги обезсърчава. С течение на времето, поради силно намаляване на достъпа до нужните захари, все по-малко от кариесогенните бактерии оцеляват и качественият състав на микроорганизми в устата се променя. Към по-добро.

Видимо се намалява така неприятният налеп по зъбите (предшественик на зъбния камък), който служи като хранителна и защитна среда за кариесогенните бактерии. Техните метаболитни продукти са силни киселини, причиняващи деминерализация и кариес на зъбите. Силното намаляване на тези киселини действа благоприятно. Дори е възможен и процес на реминерализация на наранените зъбни структури.

Streptococcus mutans и компания се откриват в устата още в кърмаческа възраст. Предават се от родителите на бебето, като една целувка, споделена лъжичка, кихане или кашляне се оказват напълно достатъчни. Нивото им е високо и опасността от кариес на млечните зъбки е налице още от пробива им. В процес на въвеждане е биберон с отделение, което доставя дозирано количество ксилитол. Също така има редица изследвания, които потвърждават, че редовният прием на ксилитол от майката значително намалява възможността за предаване на болестотворни бактерии на детето.

Множество изследвания демонстрират силно намаляване на кариеса във всичките му форми и стадии при деца, изложени на ежедневен прием на ксилитол в продължение на между 12 и 40 месеца. Пет годишни наблюдения доказват дългосрочна превенция от кариес при тези деца, дори и при преустановен след първоначалния прием на ксилитол. Има и отделни изследвания, демонстриращи дългосрочна превенция на кариес при ежедневен прием в продължение на само 3 седмици.

Как да го намерим и къде да го търсим?

Ксилитолови дражетаКсилитолът не е нещо ново. Всъщност много производители на дъвки и бонбони вече го предлагат като съставка в продуктите си. От вас се иска само да прочетете, дали в състава има ксилитол (xylitol) или друг тип подсладител. Уловката тук е, че повечето производители включват ксилитола, като малък процент съдържание в букет с други подсладители (sorbitol, mannitol, aspartame). Тези дъвки не предпазват от зъбен кариес повече от всички останали. За да постигнете желания ефект, трябва да откриете продукти със 100% съдържание на ксилитол. Търсете ги най-вече в аптеки, дрогерии и биомагазини.

Има много начини и средства за прием на ксилитол. Ментови бонбони, желирани мечета, сиропи (препоръчани при деца под 4г., поради елиминиране риска от задавяне), пасти за съби, бебешки биберони с таблетка с бавно осбобождаване и дори ксилитолово мляко. Всички варианти са доказано ефективни и въпреки това ксилитоловата дъвка си остава най-успешният и достъпен метод.

Как и колко?

Световната здравна организация, както и Научния комитет по храните към Европейския съюз са окачествили ксилитола като напълно безвреден и силно препоръчват употребата му за превенция на кариеса при деца и подрастващи.

Същите организации поясняват, че честият прием, а не толкова високите дневни дози, прави ксилитола ефективен. Лечебната дневна доза ксилитол е между 4 и 8 г. Това количество може да се набави с 3-5 дъвки на ден, като няма нужда дъвченето да продължава повече от 10 минути.

Три са нещата, които трябва да запомните, що се отнася до ксилитоловите изделия:

  1. Използвайте изделия само със 100% съдържание на ксилитол,
  2. Стремете се към прилагане на ксилитол пет пъти всеки ден,
  3. Купувайте ксилитолови продукти само от реномирани и доказали се марки.
Ксилитол в различни разновидности

Има ли предозиране или странични действия?

Ксилитолът се усвоява от организма в дебелото черво. Поради това прекомерни дози ксилитол дразнят дебелото черво и могат да подействат като разхлабително, довеждайки до газове и диария. Тези симптоми отзвучават веднага след преустановяване на приема.

Затова е важно ксилитоловият прием да започне бавно и в малки дози, за да се приспособи организмът към новата ситуация. Особено при деца. Обикновено една седмица е достатъчна, за да се достигне оптимална дозировка.

Важно е да се спомене и фактът, че разхлабващият ефект се получава при сериозни злоупотреби, при дози в пъти над максималните. Така че това не е нещо от което всеки отговорен родител трябва да се опасява.

Заключение

Ксилитолът е чудесна добавка към оралната хигиена, която наистина може да направи грижата за венците и зъбите лесна и сладка. Не бива да се забравя обаче, че ксилитоловата дъвка не заменя пастата и четката, конеца и водата за уста. Той просто помага на тялото ви по естествен път да се пребори със сладкия грях на шоколадовите и тестени изделия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.