Бондинг

Бондинг в дентална клиника "Дентико"Бондингът е процедура, при която се коригират различни несъвършенства на зъбите, като цвят, форма, големина, отчупвания или разстояния между тях. Използва се фотополимерен материал, който се наслоява върху зъбите по специални техники.

 

 

Бондинг от "Дентико"Осовното предимство е, че е по-евтин вариант от фасетите, като лечението най-често завършва в едно посещение, с минимално или без изпиляване на зъбите.
Трайността на бондинга е основният минус на метода, спрямо фасетите. Въпреки че зависи от материала, техниката, изпълнението, особености на съзъбието и дори вредни навици на пациента, максималният срок за добра естетическа прогноза е 3-4 години. Това се дължи на факта, че фотополимерният материал е на пластмасова основа, а пластмасата старее. С времето материала имбибира вода и набъбва като размери, оцветява се, особено по границите на ресторацията, а и се изтрива по-лесно от зъбната тъкан. Всичко това налага сравнително честата (на 3-4 години) смяна на материала.

При технологията на фасетите всички тези минуси липсват. Затова и най-често бондингът се използва като временно възстановяване, с цел предварителен поглед над крайния резултат, при едно възстановяване с фасети.

Преди и след бондингТрябва да отбележим, че материалите за директно възстановяване са една от насоките, в които денталната медицина се развива най-бързо. Ежегодно на пазара се появяват все по-добри фотополимерни материали, обещаващи все по-добра естетика, по-дълга преживяемост и по-близка до зъбната изтриваемост. Има фирми, които напоследък предлагат фотополимери с наистина уникални характеристики. И ние разполагаме с тях.