Керамични фасети и коронки

Керамични фасетиКерамичните фасети представляват бърз, естетичен и безопасен начин за корекция на непълноценна усмивка. Те са пръв избор при така популярните лечения тип „Пълна промяна“. Керамичните фасети могат да коригират силни оцветявания, непропорционални, структурно нарушени и изкривени зъби. Често се използват и за затваряне на разстояния между зъбите. Фасетите представляват керамични люспи или черупки, които се свързват химически за зъба посредством специални адхезивни техники.

Адхезията или свързването между порцелана на фасетата и зъба често е толкова силно, че получена травма да резултира в напукване или счупване на части от зъбната тъкан, отколкото в отлепяне на фасетата.

Залепена за зъбната повърхност, керамиката успешно мимикира както физическите характеристики, така и естествения полупрозрачен многослоен рисунък на емайла. Успешно се имитират и характерни и желани индивидуални „дефекти“ на емайла.

Корекцията на непълноценни и дефектни зъби с фасети най-често се извършва в две посещения. Първото посещение включва подготовка на зъба, вземане на отпечаци, и поставяне на временни акрилови (пластмасови) фасети. Лабораторната изработка на керамиката отнема между една и две седмици. След получаването им, фасетите се залепват във второто посещение.

Възможна е изработката на фасети от фотополимерен материал, вместо керамика. Те представляват една финансово по-изгодна алтернатива на стандартните фасети. Основният им минус е по-лошата естетична прогноза в дългосрочен план.

При работа в зоната на усмивката, винаги е за предпочитане да се заложи на конструкции от чиста керамика, пред варианта с подплатена с метал керамика или т.нар. металокерамична конструкция. Керамиката изключва проблеми като галванизъм, корозия, биосъвместимост. Много често металокерамичните конструкции биват преконтурирани с цел скриване на металния носител. Това води до травмиране на лигавицата, възпалителни процеси, рецесии, неспособност за качествено почистване.