Неподвижно протезиране

Тук се включват коронки и мостове.

КоронкиКоронката преставлява видимата част от зъба в устната кухина. Когато напреднал кариес, счупване или стара обтурация са разрушили голяма част от нея, най-добрият метод на възстановяване – това е изкуствената коронка. С коронки могат да се възстановяват и леки ортодонтски аномалии, ако прецените, че продължителността на ортодонтското лечение не ви устройва и искате мигновен резултат.

МостовеМостът е изкуствен заместител на един или няколко загубени от Вас зъба. В класическия случай мостът възстановява зъб, като се подпира на два или повече съседни на него зъбa. Оттам идва и името на конструкцията. Може успешно да се комбинира с корони, протези, импланти.

Спрямо материалите на производство, коронките биват няколко вида:

  • метал с пластмаса – изработени от метално скеле и пластмасова естетична инкрустация само по външните повърхности. Ценово най-достъпен вариант, но естетически неприемлив.
  • метал с бленд керамика – метално скеле и керамично покритие само по видимите външни повърхности на зъбите. Естетически по-добър вариант от пластмасата, като запазва цвета си във времето.
  • метал с керамика (металокерамика) – класически вариант на метално скеле с керамично покритие на всички повърхности. Много добра естетика и добра прогноза в дългосрочен план.
  • изцяло керамична коронка – използват се във фронталната област. Изключително висока естетика, тъй като липсва метално скеле.
  • Цирконийцирконий – Цирконият е метал, с естествен цвят – близък до цвета на зъбните структури. С негова помощ се постика изключителна естетика, без да се налага да се правят крехки безметални конструкции. Предлага най-добра устойчивост на натоварване от всички видове материали. От цирконий се изработват отделни коронки, мостове, импланти и надстройки за импланти.

Коронките и мостовете се фиксират за подлежащите структури (изпилени зъби, импланти) с постоянен цимент.