Информация за пациента

Тук ще откриете информация за инструкциите, които трябва да спазвате, след съответната проведена манипулация. Ако имате допълнителни въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас.

Почистване на зъбен камък

След почистване на зъбния камък, Вашият стоматолог е изписал определени медикаменти. Не пропускайте техният прием. Ако е изписана вода за уста, моля в същия ден я използвайте често – през 2 часа. Жабурете всеки път около 1-2 минути. На следващия ден, включете водата за уста към ежедневните орално-хигиенни процедури, след почистване с паста и четка, жабурите около минута. Не се притеснявайте, ако при почистване венците леко кървят, в рамките на една седмица това ще изчезне. Добре е вечер водата за уста да е последното нещо, което приемате преди лягане. Така действието й ще продължи дълго след като сте заспали.

Обтурация

При дълбок кариес е възможна известна чувствителност от студено и топло. Това трябва да отзвучи няколко дни след пломбирането му. При амалгамни обтурации се въздържайте от хранене и дъвчене в продължение на 2 часа. В следващите 24 часа пазете обтурацията – храненете се на противоположната страна. При обтурация от химичен композит важат същите правила. Ако Ви е поставена фотополимерна обтурация, може да се храните веднага след поставянето й. Ако усещате обтурацията висока или нещо ви драска, ако има болка при дъвчене върху този зъб, незабавно се свържете с лекуващия Ви стоматолог.

Кореново лечение

Нормално е да изпитвате дискомфорт, сърбеж и дори лека болка в областта на корена на зъба след проведено кореново лечение. Тези оплаквания трябва да отшумят за един-два дни. Не натоварвайте прекомерно зъба (не отхапвайте на него, не дъвчете целенасочено твърди храни върху него, не чупете орехи с него) в следващите 2-3 дни. Ако има болки след втория ден, не бъдете герои – свържете се с нас.

Екстракция

След всяка екстракция, лекуващият Ви лекар дава инструкции и наставления. След такъв тип манипулация обаче, пациентите не внимават особено какво им говори лекарят, затова тук ще ги повторим.

Дръжте марлята на мястото й в продължение на 20 минути, за да спре кървенето. Ако след като я махнете все още кърви, захапете друга марля или чиста салфетка и стиснете за около 30 минути. Ако кърви все още се свържете с нас. В деня на екстракцията сте само на течни и студени храни – кисело мляко, сладолед, млечни шейкове, компоти, бира. Нищо твърдо или топло не бива да влиза в устата. Не изсмуквайте от раната, не използвайте сламка. Въздържайте се от пушене. Ако това е невъзможно поставяйте цигарата в противоположния ъгъл на устата и всмуквайте леко и внимателно. В следващите няколко дни може да приемате меки и топли храни – супи, мека (домашна) баница, сладки кремове тип Danone Duo и подобни. С всеки изминал ден ставайте по-смели в храненето. В деня на екстракция не мийте зъбите, само леко изплакнете с вода и вода за уста. В следващите дни почиствайте добре навсякъде като внимавате около раничката. Ако се наложи вземайте обезболяващи, но само на пълен стомах (въпреки че „пълен стомах“ е относително понятие на този етап).

Коронки и мостове

След подготовката на зъбите за коронка или мост, се поставя временна пластмасова конструкция. Тя се фиксира с временен цимент за зъбите, за да може да бъде лесно свалена. При отлепване или счупване на тази конструкция, я запазете и се свържете с нас. В редки случаи е възможно поглъщане на единична коронка. Не бива да се притеснявате, тя не представлява опасност за храносмилателния ви тракт.

След залепване на временната конструкция, не се хранете в продължение на 2 часа. Възможно е чувствителност на венеца от топли и студени храни и напитки, която отшумява след няколко дни.

След поставяне на постоянната конструкция, не се хранете в продължение на 2 часа. В следващите 24 часа избягвайте твърди храни, до пълното й фиксиране.

Имплантология

Леко подуване, кървене и слаба болка са нормални след имплантологична хирургия. Поставяйте студени компреси от страната на операцията, за да намалите отока. Дръжте компреса в продължение на 10 минути, след това го махнете за още 10, и поставете отново. Не дъвчете на страната на импланта. Ако е поставена временна конструкция върху имплантите, важи същото правило – не я претоварвайте.

Преминете на течни храни (крем супи, кисело мляко) за няколко дни. Не приемайте храни и течности с екстремни температури. Почиствайте перфектно зъбите с четка и паста, като първият ден избягвайте имплантите. След това просто бъдете нежни около тях. Не допускайте тяхното замърсяване.

Протези

При нови протези е нормално леко неудобство и появата на ранички под тях. Ще се виждаме често, докато меките тъкани се формират около протезата и оплакванията отшумят. Често пациентите изпитват затруднения с говора, особено ако това са първите им протези. В такъв случай изчитането на един вестник на глас прави чудеса. Само за няколко дни езикът и бузите ще свикнат с новата ситуация. От Вас се иска само търпение и мотивация. Ако съумеете да спите с протезите, ще свикнете с тях много по-бързо. Почистването им става с четка и паста, сутрин и вечер, извън устата. Не забравяйте да почистите и зъбите си. Протезата винаги се държи на мокро – или в устата, или в чаша с вода (ако не успявате да заспите с тях). В противен случай пластмасата старее изключително бързо.