Информация за пациента

Тук ще откриете информация за инструкциите, които трябва да спазвате, след съответната проведена манипулация. Ако имате допълнителни въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас.

– Почистване на зъбен камък

След почистване на зъбния камък, Вашият стоматолог при необходимост ще изпише определени медикаменти.  Не пропускайте техният прием. Ако е изписана вода за уста, моля в същия ден я използвате, спазвайки инструкциите дадени от вашият лекуващ дентален лекар. Не се притеснявайте, ако при почистване венците леко кървят, в рамките на една седмица това ще изчезне. Добре е вечер водата за уста да е последното нещо, което използвате преди лягане. Така действието й ще продължи дълго след като сте заспали.

– Обтурация

При дълбок кариес е възможна известна чувствителност от студено и топло. Това трябва да отзвучи няколко дни след пломбирането му. Ако Ви е поставена фотополимерна обтурация, може да се храните веднага след поставянето й, при поставена временна пломба не се хранете един час. Ако усещате обтурацията висока или нещо ви драска, ако има болка при дъвчене върху този зъб, незабавно се свържете с лекуващия Ви стоматолог.

– Кореново лечение

Нормално е да изпитвате дискомфорт, сърбеж и дори лека болка в областта на корена на зъба след проведено кореново лечение. Тези оплаквания трябва да отшумят за един-два дни. Не натоварвайте прекомерно зъба (не отхапвайте на него, не дъвчете целенасочено твърди храни върху него, не чупете орехи с него) в следващите 2-3 дни. Ако има болки след втория ден, не бъдете герои – свържете се с нас.

Екстракция

След всяка екстракция, лекуващият Ви лекар дава инструкции и наставления. След такъв тип манипулация обаче, пациентите не внимават особено какво им говори лекарят, затова тук ще ги повторим.

Дръжте марлята на мястото й в продължение на 20 минути, за да спре кървенето. Ако след като я махнете все още кърви, захапете друга марля или чиста салфетка и стиснете за около 30 минути. Ако кърви все още се свържете с нас. В деня на екстракцията сте само на течни и студени храни – кисело мляко, сладолед, млечни шейкове, компоти, бира. Нищо твърдо или топло не бива да влиза в устата. Не изсмуквайте от раната, не използвайте сламка. Въздържайте се от пушене. Ако това е невъзможно поставяйте цигарата в противоположния ъгъл на устата и всмуквайте леко и внимателно. В следващите няколко дни може да приемате меки и топли храни – супи, мека (домашна) баница, сладки кремове и подобни. С всеки изминал ден ставайте по-смели в храненето. Почиствайте добре навсякъде като внимавате около раничката – хигиената е изключително важна!  Ако се наложи вземайте обезболяващи – Ибупрофен. Дексофен, Аналгин, Аулин… (БЕЗ такива съдържащи Ацетилсалицилова киселина – Аспирин, Ацетизал).

Коронки и мостове

След подготовката на зъбите за коронка или мост, се поставя временна пластмасова конструкция. Тя се фиксира с временен цимент за зъбите, за да може да бъде лесно свалена. При отлепване или счупване на тази конструкция, я запазете и се свържете с нас. В редки случаи е възможно поглъщане на единична коронка. Не бива да се притеснявате, тя не представлява опасност за храносмилателния ви тракт.

След залепване на временната конструкция, не се хранете в продължение на 2 часа. Възможно е чувствителност на венеца от топли и студени храни и напитки, която отшумява след няколко дни.

След поставяне на постоянната конструкция, не се хранете в продължение на 2 часа. В следващите 24 часа избягвайте твърди храни, до пълното й фиксиране.

Имплантология

Леко подуване, кървене и слаба болка са нормални след имплантологична хирургия. Поставяйте студени компреси от страната на операцията, за да намалите отока. Дръжте компреса в продължение на 10 минути, след това го махнете за още 10, и поставете отново. Не дъвчете на страната на импланта. Ако е поставена временна конструкция върху имплантите, важи същото правило – не я претоварвайте.

Преминете на течни храни (крем супи, кисело мляко) за няколко дни. Не приемайте храни и течности с екстремни температури. Почиствайте перфектно зъбите с четка и паста, като първият ден избягвайте имплантите. След това просто бъдете нежни около тях. Не допускайте тяхното замърсяване.

Протези

При нови протези е нормално леко неудобство и появата на ранички под тях. Ще се виждаме често, докато меките тъкани се формират около протезата и оплакванията отшумят. Често пациентите изпитват затруднения с говора, особено ако това са първите им протези. В такъв случай изчитането на един вестник на глас прави чудеса. Само за няколко дни езикът и бузите ще свикнат с новата ситуация. От Вас се иска само търпение и мотивация. Ако съумеете да спите с протезите, ще свикнете с тях много по-бързо. Почистването им става с четка и паста, сутрин и вечер, извън устата. Не забравяйте да почистите и зъбите си. Протезата винаги се държи на мокро – или в устата, или в чаша с вода (ако не успявате да заспите с тях). В противен случай пластмасата старее изключително бързо.